God jul och gott nytt år!

2020 har varit ett speciellt år för oss alla. Vi som alla andra fick ta ett stort steg in i den digitala världen. Vi genomförde bland annat slutkonferensen för det tvååriga projektet Web Accessibility in Higher Education online. Där fick vi lyssna till hur universitet i Norden arbetar aktivt för att få webbtillgänglighet att bli en del av läroplaner på universitet och högskolor i Norden. Riktigt spännande att se att en förändring är på gång och vi hoppas att eventet inspirerade så att fler universitet förstår vikten av att inkludera webbtillgänglighet i sina utbildningar. Vi hoppas och tror på en fortsättning och fördjupning av samarbetet med universitet i de nordiska länderna för att nästa generation IT-proffs ska ha med sig tillgänglighet när de kommer ut i arbetslivet. Väl mött 2021!

Ny certifiering – Accessible Document Specialist

I början av nästa år lanseras en ny certifiering. Den vänder sig till dig som arbetar med att skapa, rätta till eller granska dokument. Dokument har alltid varit en av de största utmaningarna vad gäller tillgänglighet och med Webbtillgänglighetsdirektivet är det mer aktuellt än någonsin. Det finns flera miljoner otillgängliga pdf-dokument på offentlig sektors webbplatser som måste tillgänglighetssäkras, så här finns det jobb för många!

Just nu genomförs en provomgång och certifieringen är möjlig att genomföra från och med januari 2021.  Ansökan öppnar den 28 december.

IAAP Nordic Conference

Den 23 november gick äntligen IAAP Nordic Conference av stapeln. Vi gästades bland annat av BBC och Deutsche Telekom som gav oss sina råd hur man kan få tillgänglighet att bli en naturlig del av organisationens identitet och mål. BBC berättade också om deras arbete med Accessibility Champions. En lyckad eftermiddag och eftersom vi körde online hade vi inte bara deltagare ifrån Norden utan ifrån 14 olika länder. Tack till alla som deltog!

Vill du vara med och påverka IAAP:s certifiering?

Nu har du chansen att förbättra och förfina nästa omgångs certifieringsfrågor. Spännande uppdrag för dig som gillar språk och är engagerad i ämnet tillgänglighet. Anmäl ditt intresse!

CPACC sample questions, öppnas i ett nytt fönster
WAS sample questions, öppnas i ett nytt fönster

Vill du lära dig mer om inbyggd/automatisk tillgänglighet?

Du som jobbar som webbredaktör inom offentlig sektor har möjlighet att delta i ett av Funkas EU finansierade forskningsprojekt WE4Authors Cluster som handlar om inbyggd tillgänglighet i publiceringssystem.

Om projektet WE4Authors Cluster

 

Workshop om användarinvolvering i slutet av januari

Håll utkik efter mer information om ett annat forskningsprojekt som vi deltar i: Involve the users. Projektet handlar om att involvera användare med funktionsnedsättning i kravställning och tester. Vid en workshop i slutet av januari (datum släpps inom kort) kommer vi att få höra resultaten från de undersökningar som genomförts under hösten och du som deltar kommer att få bidra med synpunkter. Målet är att få fram en metodik för användarinvolvering som ska spridas fritt till alla intressenter.

Om projektet Involvera användarna

Hoppas att du får en härlig julledighet och på återseende i början av nästa år!